Vigorexia: wat het is, oorzaken, symptomen en behandeling


Vigorexia: wat het is, oorzaken, symptomen en behandeling / oefeningen

Vigorexia is een angststoornis die ervoor zorgt dat de persoon zijn of haar lichaam veel kleiner ziet dan het in werkelijkheid is of is. Het is ook bekend als het Adonis-complex of de wetenschappelijke term Muscular Dysmorphic Disorder (TDM).

Tot de tekenen die kenmerkend zijn voor deze aandoening behoren de dwangmatige en overdreven praktijk van fysieke oefeningen, buitensporige lichaamsverering en het misbruik van anabole steroïden en supplementen om spiermassa te krijgen.

Waarom de term TDM gebruiken?

Muscular Dysmorphic Disorder is de wetenschappelijke term voor vigorexia. Hij beschrijft een toestand van onbeheersing in relatie tot de perceptie van het zelfbeeld. De term dysmorfie wordt gebruikt om het verschil aan te geven tussen wat de persoon gelooft en ziet over zijn of haar fysieke beeld, en wat het werkelijk is.

Volgens Rob Wilson, de voorzitter van de BDD Foundation, in een interview met het BBC-televisienetwerk, is "spierdysmorfisme een zorg dat men niet groot genoeg is, niet gespierd genoeg ".

Wat is vigorexia?

Vigorexia wordt vaak beschreven als het tegenovergestelde van anorexia. Terwijl je in anorexia jezelf veel dikker vindt dan je bent, ben je geneigd om steeds meer manieren te vinden om af te vallen. Bij vigorexia voelt het onderwerp veel zwakker dan het werkelijk is en heeft het de neiging om voedsel, lichaamsbeweging en supplementen te zoeken om zijn spiermassa te vergroten.

Beide stoornissen worden gekenmerkt door overdrijvingen en ontevredenheid met het fysieke zelf.

Vigorexia is een wanorde van de moderniteit

Wetenschappers geloven dat vigorexia een van de nieuwste emotionele pathologieën is die door de cultuur wordt gestimuleerd. Het is ontstaan ​​uit een samenleving waarin de concurrentie steeds sterker wordt en waar beeldaanbidding in toenemende mate wordt gestimuleerd.

Dit is een stoornis die meestal wordt veroorzaakt door sociaal-culturele en media-invloeden. Het begint als een eenvoudige ijdelheid, maar op de lange termijn - en afhankelijk van de invloeden - kan het uiteindelijk in verband worden gebracht met meer ernstige psychische stoornissen en met hoge gezondheidsrisico's.

AANVULLENDE ARTIKELEN
 • Diabulimia - What It Is, Symptoms, Risks and Treatment
 • 6 Hoofdsymptomen van boulimie
 • Pregorexia - De gevaarlijke eetstoornis tijdens de zwangerschap
 • Relatie tussen spierkracht en spiermassa

Kenmerken van vigorexia

Hoewel vigorexia nog niet als een ziekte is genoemd door de DSM (Statistical Manual and Diagnostic of Mental Disorders), zijn er al enkele specifieke kenmerken van de aandoening vermeld. Het is bekend dat het vaker voorkomt bij mannen en wordt gekenmerkt door een voortdurende en overmatige bezorgdheid bij het verkrijgen van spiermassa.

Een van de psychologische kenmerken van de krachtige is dat ze zich schamen voor hun lichaam. Om deze reden nemen ze hun toevlucht tot overmatige lichaamsbeweging en overmatige inname van eiwitten en anabole steroïden, om hypertrofie te versnellen, dwz de spiermassa te vergroten.

In de meeste gevallen zijn individuen zich bewust van de risico's en de schade die ze aan hun gezondheid toebrengen en zijn ze zich ervan bewust dat ze te maken hebben met illegale stoffen, maar dit is niet voldoende om hen te stoppen in de drang om hun uiterlijk te "verbeteren".

Volgens Harrison G. Pope van de Harvard Medical School, Massachusetts,Medicine Magazine, "Ongeveer een miljoen Amerikanen van de negen miljoen bodybuilding fans kunnen aan zo'n stoornis lijden."

Waarom ontwikkelen mensen vigorexia?

Hoewel een groot aantal mensen erg bezorgd is over hun uiterlijk, is het voor de diagnose van een lichaamsdysmorfe stoornis zoals vigorexia noodzakelijk om specifieke symptomen te presenteren, zoals lijden en obsessie voor een deel of het hele lichaam, normaal leven

In het geval van vigorexia houden lijden en obsessie verband met de kwestie van spierontwikkeling, zoals een buitensporige zoektocht naar een silhouet dat als perfect wordt beschouwd en nooit door het individu wordt bereikt.

Anorexia is ook een Body Dysmorphic Disorder en beide ziektes verstoren het zelfbeeld van de patiënt: anorexia denken nooit dat ze dun genoeg zijn en de krachtige mensen denken nooit dat ze gespierd genoeg zijn.

De vigoréxicos zijn ver verwijderd van de door hen geïdealiseerde standaard van spierperfectie. Zodat ze urenlang kunnen trainen om de spieromvang te vergroten, overtollig calorieën binnen te krijgen, naast talloze hormonen, eiwitten en vitaminesupplementen. Alles met als doel je spiermassa te vergroten tot een geïdealiseerd niveau, maar dat is vaak overschreden.

Mogelijke oorzaken van Vigorexia

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een ​​persoon vigorexia ontwikkelt, maar het is bekend dat de oorzaken ervan nauw verband houden met de eigen mening van de persoon over zichzelf. Er is een rij onderzoekers die gelooft dat vigorexia een genetische aandoening kan zijn, of zelfs kan worden veroorzaakt door een chemische onbalans in de hersenen.

Andere studies tonen aan dat levenservaringen ook een factor kunnen zijn bij het teweegbrengen van vigorexia. Deze studies hebben aangetoond dat de stoornis vaker voorkomt bij mensen die vervolgd, mishandeld of misbruikt werden toen ze nog jong waren.

Onder de dragers van vigorexia zijn er echter mensen die alleen het perfecte silhouet zoeken door de invloed van de media en door druk van de culturele normen van hun omgeving en uiteindelijk te ver gaan. Er zijn ook sporters en concurrenten die de beste willen zijn, obsessief veeleisend van hun lichaam.

Onderzoek toont aan dat de vigoréxicos meestal mensen zijn met een meer introverte persoonlijkheid, wiens zoektocht naar het perfecte lichaam een ​​compensatie is voor verlegenheid en, vaak, het gevoel van sociale minderwaardigheid. Deze mensen hebben meestal een laag zelfbeeld, grote moeite om sociaal te integreren en presenteren afwijzing van het lichaamsbeeld.

Symptomen van vigorexia

Het belangrijkste symptoom dat de vigorexia kenmerkt, is de vervorming in de perceptie van het lichaam. De andere symptomen van de pathologie blijken dit te zijn, bijvoorbeeld de obsessie met lichaamsbeweging, diëten en de willekeurige inname van medicijnen.

Deze vervorming is ook het belangrijkste symptoom van ander destructief gedrag dat een stoornis kenmerkt als:

 • Overdreven preoccupatie met het eigen lichaam
 • Vervormde automatische afbeelding
 • Introverte persoonlijkheid
 • Ontevredenheid over uw spierstructuur
 • Neiging tot zelfmedicatie
 • Gebruik van buitensporige hoeveelheden voedingssupplementen
 • Extreme trainingsmethoden
 • Oefening terwijl je gewond bent
 • Te strenge diëten
 • Laat het persoonlijke leven opzij voor het oefenen
 • Misbruik van steroïden, onnodige plastische operaties en zelfs zelfmoordpogingen.

Vigorexia is een pathologie die is afgeleid van een samenleving waarin het imago hoog wordt gewaardeerd en de neiging heeft om te beginnen als een tiener, een periode waarin ontevredenheid met het lichaam al optreedt.

Het is belangrijk om de aandoening vroegtijdig te identificeren om te voorkomen dat de gevolgen escaleren en uw gezondheid wordt aangetast.

De gevolgen van vigorexia

De obsessie met het perfecte lichaam produceert belangrijke veranderingen in eetgewoonten, attitudes, zelfrespect, gezondheid en sociale relaties van degenen die lijden aan vigorexia. Alle acties van de vigoréxicos zijn gericht op de zorg met het lichaam. Ze hebben de neiging om hun dieet te beperken tot voedingsstoffen die alleen bedoeld zijn voor het opbouwen van spieren, onbalans van voedingsstoffen veroorzaken en de algemene gezondheid van het lichaam schaden, zoals leveroverbelasting.

Gewoonten die voortkomen uit vigorexia kunnen cosmetische problemen veroorzaken, zoals onevenredigheid tussen lichaam, hoofd en ledematen. Ze kunnen ook lichamelijke problemen veroorzaken door overgewicht en overmatig eten. De situatie verslechtert wanneer er anabole steroïden worden gebruikt. De consumptie van deze stoffen verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, leverschade, seksuele disfunctie, verminderde grootte van de testikels en een verhoogd risico op prostaatkanker.

Emotioneel, studies tonen een mogelijk gevolg van vigorexia kan OCD (Obsessive Compulsive Disorder), een psychische stoornis gekenmerkt door de aanwezigheid van obsessies en compulsies, of beide. Andere mogelijke risico's van vigorexia zijn slapeloosheid, prikkelbaarheid, gebrek aan seksuele interesse, zwakte, verlies van eetlust, constante vermoeidheid, moeite met concentreren, onvruchtbaarheid bij vrouwen, depressie en zelfmoordgedachten - voor altijd ongemakkelijk en ontevreden met hun eigen lichaam.

Behandeling voor vigorexia

Slachtoffers van vigorexia hebben speciale therapeutische behandelingen nodig waarbij familie, vrienden en de maatschappij in het algemeen worden betrokken om hen te helpen en de ziekte te overwinnen.

Mensen die het slachtoffer zijn van vigorexia geloven over het algemeen dat ze gezond en in uitstekende conditie zijn, terwijl familieleden, familieleden en vrienden zien dat ze beetje bij beetje worden verteerd door hun ontevredenheid over hun lichaam.

De behandelingen die worden gebruikt om deze constante behoefte aan lichaamsbeweging te beheersen of te verwijderen, zijn multidisciplinair, wat betekent dat ze verschillende elementen tegelijk moeten omvatten. We kunnen vier acties noemen die tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd:

 • Uitgebalanceerd dieet van voedingsstoffen en vitamines nodig voor het lichaam
 • Onderdrukking van anabole steroïden
 • Psychotherapie, om het gedragsaspect van het individu te begrijpen en hun verstoorde waarneming van de werkelijkheid
 • Het gebruik van medicijnen om angst, dwangmatig gedrag te beheersen en stress en de obsessie in bewegen te verminderen.

De acceptatie van de pathologie is fundamenteel voor de

Slachtoffers van vigorexia accepteren hun ziekte zelden, omdat ze, net als bij anorexia, zichzelf zelden als een probleem zien en waarschijnlijk niet beginnen met de behandeling.

De aandoening zelf kan optreden als een reactie op gevoelens van depressie en gebrek aan zelfrespect, waardoor wordt voorkomen dat iemand aanneemt dat men de stoornis heeft. In dit geval was de aandoening voor hen de genezing van deze gevoelens.

Genegenheid en medicatie kunnen van essentieel belang zijn voor de behandeling van hevigheid

Vanwege de moeilijkheid van herkenning van vigorexia door haar vervoerders, is de solidariteit van familie en vrienden van fundamenteel belang. Tijdens het behandelingsproces moet het slachtoffer worden benaderd om haar te helpen het perspectief te veranderen waarmee ze haar eigen lichaam ziet.

Behandeling voor vigorexia omvat ook langdurige psychologische counseling en soms kunnen psychiatrische medicijnen worden gebruikt om depressie te beheersen, vooral in de vroege stadia van de behandeling.

Al deze aspecten zouden onder toezicht moeten staan ​​van verschillende professionals met de onvoorwaardelijke ondersteuning van het gezin in elke fase, om ervoor te zorgen dat het hoofddoel is om het subject zelf over zichzelf te veranderen om zijn gezondheid te behouden en zijn zelfrespect te herbouwen.

Aanvullende referenties:

 1. CAMARGO, Tatiana Pimentel Pires de; COSTA, Sarah Passos Vieira da; UZUNIAN, Laura Giron en VIEBIG, Renata Furlan. Vigorexia: herziening van de huidige aspecten van deze lichaamsbeeldstoornis. Rev. Bh's. Psychologische. Sport. 2008, deel 2, n.1, pp. 01-15. Verkrijgbaar in: . ISSN 1981-9145.
 2. VERONDERSTELLING, Sheila Seleri Marques. Spierdysmorfisme. Eerwaarde Bras. Psiquiatr. [Online]. 2002, deel 24, pp. 80-84. Verkrijgbaar in: . ISSN 1516-4446.

Kent u iemand die al gepasseerd is of momenteel lijdt aan vigorexia? Hoe is het om getuige te zijn van deze stoornis? Reageer hieronder!