Whey Protein Concentrate or Isolate - Wat te nemen?


Whey Protein Concentrate or Isolate - Wat te nemen? / supplementen

Wei-eiwit is de absolute kampioen onder alle supplementen. Vanwege de hoge concentratie en de beschikbaarheid van eiwitten, wordt Whey Protein op alle manieren door atleten gebruikt: voor en na de training, net na het ontwaken, tussen de maaltijden, enz.

Dit enthousiasme is niet voor niets: wei-eiwit is uitstekend als een bron van eiwitten, met in al zijn vormen lage concentraties vetten en koolhydraten. Met deze combinatie kan het supplement worden gebruikt om vetverbranding en spiergroei te stimuleren - dat wil zeggen, eigenlijk alles wat een persoon wil wanneer ze besluiten naar de sportschool te gaan.

De evolutie van Whey Protein heeft echter geleid tot de vermenigvuldiging van zijn types. Tegenwoordig vragen bodybuilders zich altijd af of ze Whey Protein Concentrate of Isolate moeten kiezen. De mythen over de een en de ander zijn zeer frequent, en het begrijpen van de echte verschillen is van cruciaal belang voor het maken van de keuze op basis van de meest correcte criteria.

Verschillen tussen wei-eiwitconcentraat en -isolaat

Wei-eiwit (van alle soorten) wordt geproduceerd uit dezelfde bron: melk. Verschillende filtratieprocessen verwijderen water en de meeste vetten en koolhydraten, waardoor een product met een hoge eiwitconcentratie wordt verkregen. De verschillen tussen Whey Protein-typen zijn daarom verschillen in het filterproces - wat eenvoudiger of complexer kan zijn.

Whey Protein Concentrate wordt geproduceerd met een eenvoudig filtratieproces. De eiwitconcentratie is dus iets lager dan die van de andere typen wei-eiwit. Bovendien is het in zijn samenstelling mogelijk om naast de belangrijke lactose nog meer vetten en koolhydraten te vinden.

Isolated Whey Protein ondergaat een langere, meer uitgebreide filtratie, dus de eiwitconcentratie is hoger. De andere elementen van melk worden in nog kleinere hoeveelheden aangetroffen, met verwaarloosbare hoeveelheden vetten en koolhydraten. Lactose is vrijwel afwezig in Whey Protein Isolate.

Het verschil in concentratie en niveaus van andere componenten bepaalt het fundamentele verschil: het gemak van de spijsvertering. Geïsoleerde wei-eiwit wordt veel gemakkelijker verteerd, zodat de eiwitten die in dit supplement aanwezig zijn, gemakkelijker worden opgenomen dan Whey Protein Concentrate.

Whey Protein Concentrate or Isolate: wat te nemen?

Gezien alle verschillen is het kiezen tussen Whey Protein Concentrate of Isolate een redelijk eenvoudige taak. Het belangrijkste is om weg te zijn van mythes en generaliserende oplossingen. Velen zeggen dat een van de typen om de een of andere reden buitengewoon superieur is. De waarheid is echter dat elk van hen enigszins andere doeleinden dient, en bovendien past iedereen het leven van elke persoon beter.

AANVULLENDE ARTIKELEN
  • Wei is koolhydraten waard?
  • [Video] Whey Protein voor of na de training?
  • Whey Protein Isolate - waar het voor wordt gebruikt en hoe het te nemen
  • Is Whey Protein VP2 goed?

De keuze kan snel worden gemaakt door vier criteria te volgen: de samenstelling van elk supplement, het verschil in absorptiesnelheid, in welk stadium van training de atleet wordt gevonden en, ten slotte, het significante verschil tussen de kosten.

1. Samenstelling

Verschillen in samenstelling tussen Whey Protein Concentrate en Whey Protein Isolate kunnen snel keuzecriteria bieden. Ten eerste moeten mensen met lactose-intolerantie kiezen voor Whey Protein Isolate, hoewel veel van hen mogelijk geen problemen hebben met de lactosewaarden van Whey Protein Concentrate.

Bovendien kan eiwitconcentratie een criterium zijn. Voor veel atleten is het duidelijk dat een hogere concentratie een gunstige factor is. Belangrijker is echter de verhoogde aanwezigheid van vetten en koolhydraten in Whey Protein Concentrate: voor een persoon die veel geeft om het verminderen van lichaamsvet of voor iemand die geen evenwichtig dieet volgt, is Whey Protein Isolate een veel meer redelijke optie.

2. Absorptiegraad

De concentratie en zuiverheid van het wei-eiwit isolaat bepalen de snellere absorptie. Hoewel het Whey Protein Concentrate tot 90 minuten nodig heeft om volledig te worden opgenomen, is Whey Protein Isolate over het algemeen binnen 60 minuten volledig geassimileerd.

Deze gegevens alleen zijn niet bepalend voor de keuze van Whey Protein om geconsumeerd te worden: er moet rekening mee worden gehouden dat snellere absorptie wenselijk is, bijvoorbeeld na zware training. Langzamere absorptie is echter noodzakelijk als weiproteïne wordt geconsumeerd, bijvoorbeeld bij het ontbijt of tussen de maaltijden.

Afhankelijk van uw tijdstip van suppletie heeft een van de typen duidelijke voordelen.

3. Trainingsfase

Het trainingsmoment van een bodybuilder bepaalt in het algemeen de samenstelling van zijn eten. Natuurlijk bepaalt het ook het type eiwitsupplement dat het zou moeten consumeren.

Over het algemeen kan worden gesproken van twee fasen: de eenvoudige groeifase en de definitiefase.In de eerste concentreert de atleet zich op eenvoudig groeien. In het tweede geval, meestal toegepast wanneer competities naderen, richt de atleet zich op het verliezen van vet om een ​​meer gedefinieerd lichaam te hebben.

Deze fasen kunnen worden toegepast op amateurbodybuilders, hetzij als afwisselende momenten of als een algemene oriëntatie. Je moet nadenken over wat het doel is: gewoon groeien of definitie krijgen?

Als het antwoord eerst groei is, kan Whey Protein Concentrate erg goed presteren. Als de definitie echter de meest directe wens is, is het Whey Protein Isolate zeker beter. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat dit voor de gemiddelde consument niet van toepassing is.

4. Kosten

Al deze criteria kunnen echter worden beperkt door één factor waaraan we niet kunnen ontsnappen: de hoge kosten van supplementen. Whey Protein Isolate is duidelijk duurder dan Whey Protein Concentrate, dus voor veel mensen zal dit het bepalende criterium zijn: het supplement dat uiteindelijk wordt gebruikt, is het supplement dat we kunnen kopen.

Op dit punt kan perfectie niet worden bereikt. Hoewel het Whey Protein Isolate duidelijk beter is voor een bepaalde persoon, kan het zijn dat ze geen andere keus heeft dan het Whey Protein Concentrate te kopen. In deze gevallen is het nodig om training en voeding aan te passen aan deze behoefte: vetten en koolhydraten moeten nauwkeuriger worden gemonitord en de best uitgeruste aerobe oefening om vet te verbranden.

De derde optie: weiproteïne gehydrolyseerd

Je moet echter niet vastzitten, maar alleen in het dilemma Whey Protein Concentrate or Isolate. Isolaat is niet de meest geavanceerde vorm op de markt. Er is gehydrolyseerd wei-eiwit, waarvan de filtratie nog intenser is en bovendien een hydrolyseproces ondergaat waarbij de eiwitten worden afgebroken tot kleinere componenten.

Het resultaat is een nog zuiverder eiwitsupplement met vrijwel geen vet of koolhydraten. Bovendien worden de gebroken moleculen nog sneller opgenomen, waardoor Whey Protein Hydrolyzed een uitstekend post-workout supplement is.

De kosten zijn echter extreem hoog in vergelijking met andere typen.

Is het mogelijk om verschillende soorten wei-eiwit te combineren?

Ten slotte hoeft u niet slechts één type Whey Protein te kiezen. Hoewel dit voor veel amateurs een onnodige complicatie is, is het mogelijk om een ​​snel opneembare weiproteïne (isolaat of gehydrolyseerd) in de post-workout te gebruiken en Whey Protein Concentrate gedurende de dag voor algemene consumptie te laten.

Hoe dan ook, het belangrijkste is om de supplementen te kennen en te weten welke van hen binnen het bereik liggen van onze mogelijkheden. Als we dat gedaan hebben, is aanpassing aan onze behoeften en doelen niet zo ingewikkeld als het klinkt.

Heb je een voorkeur tussen Whey Protein Concentrate of Isolate? Welke gebruik je het vaakst en wat zijn je redenen? Reageer hieronder!